18 Aralık 2012 Salı

Atıkları Ne Kadar Tanıyoruz?

        Bu çalışmanın ilk aşamasında öğretmenimizin hazırladığı boşluk doldurma panolarına atık, atık kağıtlar, atık kağıtların geri dönüşümü konusunda neler bildiğimizi ortaya koymaya çalıştık.
 


            Bizim aklımıza atık deyince yıpranmış atık bir eşya , geri dönüşüm, eski dergi-kitap-plastik şişe ve cam şişeler , kullanılmayan malzemeler, kullanılan malzemelerden kalan atıklar, kullanmadığımız eşyalar, karton, şişe, kağıt plastik çeşitleri, çöp kutusu, geri dönüşüm kutusu, yemek atıkları, insanların çöpe attığı şeyler, Kullanılmayan eşya ve malzeme, Yırtılmış kağıtlar, poşetler ve pet şişeler, kullanılmayan eşyalar, Eski defterlerimiz ve kitaplarımız geliyor.


          Alışveriş fişleri, eski gazete, dergi ve kitaplar, çözülmüş test kitapları, eski elektrik ve su faturaları, reklam broşürleri, okunan dergiler, kullanılmış defterlerimiz, yanlış yazıp üzerini karaladığımız ve çöpe attığımız a4 kağıtları, kataloglar ve kullanılmış defterler atık kağıtlara örnek olarak verilebilir.


              Evimizde en çok ortaya çıkan kağıt atıklar; annemin kullanmadığı eski dergiler, ödev yaparken fazla olan kağıtlar, eski takvim yapraklar, okunmuş gazete ve dergiler, market fişleri, faturalar, eski davetiyeler, eski defterle ve kitaplar, çözülmüş testler, reklam broşürleri, kullanılmış posterlerdir.
 
            Sınıfımızda en çok ortaya çıkan kağıt atıklar;sınıf panoların asılıp kullanıldıktan sonra çöpe atılan kağıtlar, kartonlar, kullanılmış defterler, kullanılmış yaprak testler resim çizdiğimiz ve yazı yazdığımız eski ve hatalı kağıtlar, eski yoklama kağıtları, eski kitaplar, eski dergilerdir.



            Atık kağıtların tekrar kağıda dönüşümünü, defter sayfalarına dönüşümünü, geri dönüşümünü, sanata dönüşümünü, kitaba dönüşümünü, defter kabına dönüşümünü, hediye ve eşya sarmak için paketleme kağıdına dönüşümünü sağlayabiliriz.



         Atık kağıtlar geri dönüşüme gitmezse ya da değerlendirilmezse Kirli, sağlıksız, çöp dolu, kağıtsız kaldığımız, yazı yazacak bir defterimizin olmadığı, bencil olduğumuz, dünyanın sularının ve bir çok yerinin kirlendiği, ağaçların hızla yok olduğu, hastalıkların çoğaldığı bir dünyada yaşarız.



         Atık kağıtların çevreye zararları:Güneşin ısısıyla yanan atık kağıtlar orman yangınlarına sebep olabilir.Atık kağıtlarla kirlenen çevrede yaşayan insan ve hayvanlar hastalanabilir ve ölebilir. Atık kağıtlar ne kadar fazla olursa o kadar çok ağaç kesilir.Çevre kirliliğine yol açar. Atık kağıtların sayısı artarsa daha çok ağaç kesilir, hayvanlar evsiz kalabilir. Kağıtları çevreye atarsak pis bir ortamda yaşarız.
 
         Bunları yaparsak atık kağıt oluşumu azalır: Atık kağıtların geri dönüşümünü sağlarsak, defterlerimeize yazdığımız yazıları silip, defterimizden hata yapınca kağıtları yırtmazsak, atıkları farklı şekillerde değerlendirirsek, her yere kağıt geri dönüşüm kutuları koyarsak.









3 yorum:

  1. KADER BİLGİÇ - 6/B25 Aralık 2012 07:26

    BU ATIKLARLA YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALARI ÇOK BEĞENDİM.YAPTIĞINIZ BU ÇALIŞMALAR ÇOK İLGİ ÇEKİCİ

    YanıtlaSil
  2. lina yeşilova - 6b25 Aralık 2012 07:28

    çok güzel bir çalışma.

    YanıtlaSil
  3. İLAYDA ALTINÖZ - 6/B25 Aralık 2012 07:29

    BENCE ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA VE ÇOK İŞE YARAMIŞ.ÇOK HOŞ GÖRÜNTÜLER VAR.TEBRİKLER

    YanıtlaSil